Povezani u činjenju dobra

25.06.2020 12:36
Slika

Jučer, 24. lipnja 2020. godine, na blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja, Caritas Mostar su posjetile članice Udruge Prsten – Ogranak Kluba žena iz HNŽ. Predstavnice ove Udruge s njihovom predsjednicom gospođom Ivankom Galić primio je ravnatelj Caritasa don Željko Majić u Caritasovoj upravnoj zgradi. Iako tek osnovani Ogranak, članice Kluba žena Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten samoinicijativno su na samom početku svoga rada među sobom pokrenule akciju prikupljanja pomoći za potrebne o kojim skrbi naš Caritas. Akcija je trajala dva tjedna i ukupno su prikupile 3.110,- KM. Zahvalivši na njihovoj inicijativi i pomoći, don Željko im je predstavio rad Caritasa i sve njegove aktivnosti, posebno se osvrnuvši na djelovanje u vrijeme korone i tada započetu akciju Jelo na kotačima. Iako Caritas većinu svojih aktivnosti provodi zahvaljujući prije svega inozemnim i domaćim dobročiniteljima, u razdoblju izvanredne situacije koje je iza nas, na poseban i providonosan način se očitovala ljubav Božja preko pojedinaca i domaćih firmi koji su željeli preko Caritasa pomoći najpotrebnijima. Don Željko je naglasio kako pomoć koja dolazi od naših domaćih firmi i pojedinaca ima posebnu težinu, jer su vremena u kojima je pomoć dolazila izvana iza nas. Zato je akcija žena iz Udruge Prsten posebno vrijedna jer je napravljena na inicijativu samih članica koje su pomažući Caritasu odgojno djelovale i razvijale karitativnu svijest međusobno te na taj način promicale i pedagošku ulogu Caritasa.

Predstavljajući Udrugu Prsten gospođa Ivanka Galić je naglasila kako su humanitarna aktivnost, solidarnost i spremnost na podršku neke od zadaća Udruge koja ima za cilj, kako joj i sam naziv kaže, povezivati u zajedništvo, te obvezu pomaganja i promicanja vrijednosti koje povezuju i izgrađuju. Izrazila je spremnost, u ime svih članica, jedanput godišnje pokretati karitativne akcije na razini HNŽ.

Nakon kratkog druženja, don Željko je gošćama pokazao i kapelicu koja se nalazi u Caritasovoj upravnoj zgradi a gdje se svakodnevno u molitvi sjećamo svih Caritasovih dobročinitelja.

Svaka donacija, uz njezinu prvotnu namjenu, a to je pomoć onima koji su potrebni naše skrbi i ljubavi, u isto je vrijeme potvrda i priznanje Caritasu za rad i trud koji ulaže pomažući najpotrebnije kroz svoje ustanove i projekte. Zato nas na poseban način ovakve akcije raduju i obogaćuju. Dobri primjeri uvijek privlače te se nadamo kako će ovaj primjer privući i potaknuti i druge na svjedočenje karitativne djelatne ljubavi.