Novosti

NASTAVAK OBUKA PROJEKTA "NE ZABORAVI"

 

10.09.2019 15:01
Slika
 

Nakon ljetne stanke nastavljene su obuke za njegovatelje osoba s demencijom koje se realiziraju u sklopu projekta „Ne zaboravi“. Četvrti modul obuke za djelatnike Caritasovih „Betanije“ i „Sv. Obitelji“ kao i partnerskih ustanova domova za stare „Tomislavgrad“ i „Ravno“ kao i doma „Sv. Josip“ iz Ljubuškoga održan je  9. i 10. rujna u Caritasovu duhovno-obrazovnom centru „Emaus“ u Potocima. O temi „Validacija i majeutika“ predavala je mr. sc. Silvia Maier, redovita predavačica u obrazovanoj ustanovi za socijalna zanimanja Caritasa Graz.

Validacija je metoda komuniciranja s dezorijentiranim i starim ljudima i bazira se na holističkom shvaćanju pojedinca. Prema osnivačici ove metode, Naomi Feil, ako „uđemo u cipele“ drugog čovjeka i „gledamo njegovim očima“ možemo prodrijeti u svijet starih i dezorijentiranih ljudi i odgonetnuti razloge za njihove ponekad čudno ponašanje.

Majeutika, prema Cori van der Kooji, kao pristup njege orijentiran je na doživljaju, stavlja u fokus osobu kojoj je potrebna njega djelatnika i njihov odnos. U prvom planu su pojedini korisnici s individualnim potrebama, a djelatnici trebaju reagirati pokušajem, odnosno bez predrasuda reagirati na ponašanje u trenutačnoj situaciji i prepoznati i imenovati korisnikove osjećaje i potrebne.

Uz teorijska predavanja sudionicima su preneseni brojni primjeri iz prakse, a održane su i korisne vježbe koncentriranja koje će osoblju u njezi biti od velike pomoći u radu s osobama s demencijom. Inače, projekt „Ne zaboravi“ financira Austrijska Razvojna Agencija – ADA i Vlada Gornje Austrije uz potporu Caritasa Graz i Caritasa Linz, a provode ga Caritas Banja Luka i Caritas Mostar.

0 0