Djela govore više od riječi

21.05.2019 13:43
Slika

Prošlo je već 14 godina od kada su talijanski zubari prvi put došli u Mostar kako bi pružili stomatološke usluge djeci s posebnim potrebama i odraslim osobama s invaliditetom. Osluškujući tada potrebe i probleme koje su iznijeli roditelji djece s posebnim potrebama o nemogućnosti pronalaska zubarâ koji bi pružili usluge njihovoj djeci, odlučilo se krenuti u ovaj hvale vrijedan pothvat. Zahvaljujući prijateljskim i partnerskim odnosima Caritasa Mostar i Caritasa Trst najprije je u Rehabilitacijskom centru „Sveta Obitelj“ opremljena stomatološka ordinacija. Nakon toga talijanski zubari volonteri redovito dolaze, a njihov entuzijazam i želja da pomognu te svojim radom budu i drugima primjer traju i dan danas. Na samom početku liječili su zube djeci iz Caritasovih ustanova, zatim su krug korisnika širili na udruge i ustanove iz Mostara, Širokog Brijega, Trebinja, Konjica, Sarajeva, čitave Hercegovine i Bosne, a odavno su prešli i te granice.

Prestali smo brojati koliko puta su došli, koliko su kilometara prešli, koliko slobodnih dana od svog godišnjeg odmora su „potrošili“ da bi pomogli, koliko je popravljenih, a koliko izvađenih zuba, koliko je zuba izliječenih pod totalnom anestezijom i koliko su djece i roditelja učinili sretnijim jer su riješili njihov do tada nerješiv problem. A koliko su tek osmijeha vratili na lica? Puno je tu brojki vrijednih divljenja, ali brojke u ovoj priči i nisu važne. Ono što je važno i što dan danas oduševljava njihova je požrtvovnost, ustrajnost, trud i ljubav s kojima pristupaju svakom djetetu u svome radu. Važno je što se nisu umorili i što još uvijek dolaze i nesebično pomažu, bez imalo buke i hvale. Važno je što su svojim jedinstvenim primjerom ljubavi prema bližnjemu potakli i druge da drugačije sagledaju i reagiraju na ove probleme djece s posebnim potrebama i njihovih roditelja.

Drago nam je da danas možemo pročitati i vidjeti kako se na više mjesta pružaju stomatološke usluge djeci i odraslima s invaliditetom te da njihov primjer slijede i naši stomatolozi. I na kraju, drago nam je da je Caritas Mostar bio pionir na našim područjima u omogućavanju ove važne aktivnosti u Rehabilitacijskom centru „Sveta Obitelj“.

I kao što bi rekao Mali Princ: „Mi koji shvaćamo život, mi ne marimo za brojeve“.