, 2017-10-15

Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan je u povodu 35 godina djelovanja organizirao Studijske dane 12. i 13. listopada 2017. u Duhovno-obrazovnom centru „Emaus“ u Potocima.

Na početku Studijskih dana“ prezentiran je dokumentarni film „Živimo ljubav“ čiji je naziv ujedno i geslo ove obljetnice. Studijske dane otvorio je ravnatelj Caritasa Mostar  don Ante Komadina koji je izrazio želju da spomen na tri i pol desetljeća bude povod za analizu dosadašnjeg djelovanja, jer, kako je istaknuo „isključivo na temelju kvalitetne analize dosadašnjih iskustava i djelovanja te postignutih ciljeva, moći ćemo se u budućnosti sučeliti sa svim neizvjesnostima i izazovima ovog nestabilnog društva i svijeta u kojem živimo i djelujemo“.

Nakon ravnatelja, nazočne je pozdravio i predsjednik Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan Ratko Perić ističući da Caritas nije, niti bi trebao biti organizacija, nego živi organizam koji pomaže čovjeku u potrebi. Tema Biskupova predavanja bila je “Odgovorni za karitativnu djelatnost Crkve”.

Prvoga radnoga dana voditelji Caritasovih projekata, gosti predavači kao i svi sudionici Studijskih dana prošli su kroz tri teme: Župni Caritas, Živjeti s invaliditetom te Djeca, mladi i obitelj.

O važnosti volontarijata u djelovanju Župnog Caritasa govorio je ravnatelj Hrvatskoga Caritasa msgr. Fabijan Svalina, a kao dobar primjer istaknute su župe Sv. Ivana Apostola i Evanđelista iz Mostara i župa Marije Majke Crkve - Katedrala Mostar. U okruglom stolu na ovu temu sudjelovali su svećenici iz ovih župa don Mladen Šutalo i don Ilija Petković s volonterima. U drugoj temi Živjeti s invaliditetom gosti predavači bili su Nejra Šabić i Vinko Jerinić iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom dok je moderator okruglog stola bio Radoslav Dodig, direktor Caritasova poduzeća za zapošljavanje osoba s invaliditetom „RAD-DAR“.

Istaknuti su primjeri dobre prakse iz Italije i to Elena Foglia iz Udruge „Il Filo da Tessere“ iz grada Biella i Flavio Como iz Biskupijskog Caritasa Biella dok su „Rad-Dar“ predstavili zaposlenici Miomir Ilić i Ivan Medjedović. U završnoj temi prvoga dana Djeca, mladi i obitelj nazočnima su se obratili Mirjana Vlaho, voditeljica Caritasova Centra za djecu, mlade i obitelj „Spes“ i don Tomislav Ljuban  iz „Obiteljskog savjetovališta“.

Radni dio prvoga dana završio je istovremenim odvijanjem radionica za žene i muškarce, a vodile su ih volonterke iz Centra „Spes“, odnosno dr. Josip Bošnjaković, voditelj Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije. U večernjim satima upriličen je susret s prijateljima i dobročiniteljima Caritasa.

Drugoga dana organizirana su predavanja, odnosno okrugli stol i diskusija na temu Palijativna skrb. Odvjetnik Caritasova hospicija u Rijeci Ivan Primorac prezentirao je ustanovu, a koja je plod zajedničkog rada Caritasa, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije Marina Bera ispred Federalnog ministarstva zdravstva nazočne je upoznala sa stanjem palijativne skrbi u Federaciji BiH.

Uslijedio je okrugli stol na kojemu se opetovano moglo čuti kako BiH uvelike zaostaje za Hrvatskom, a posebice ostalim zemljama iz EU-a kada je riječ o pristupu osobama suočenima s neizlječivim bolestima. Zaključak dana je da jednodnevni studijski dan nije dovoljan kako bi se u potpunosti mogli dotaknuti sva područja u svezi s ovom temom.