Riječ ravnatelja
Poštovani čitatelji!

Dobro došli na web stranicu Caritasa biskupijâ Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan.
Kada želiš vidjeti sebe kako izgledaš, onda se pogledaš u zrcalu. Ali to što vidiš samo je vanjština. Kakav je netko uistinu, skriveno je u čovjekovoj nutrini. Ako nisi ušao u sebe, u svoju nutrinu, ako nisi zavirio u svoje srce, onda nećeš saznati svu istinu o sebi. Postoji zrcalo u kojem svatko može vidjeti pravi izgled svoje nutrine i svoga srca. To je tvoj bližnji. Istinsko zrcalo tvoga srca je onaj tko je u potrebi, tko treba pomoć, zaštitu, skrb, zagovor, ohrabrenje, utjehu … U tvojoj djelotvornoj reakciji na nevolju ili potrebu bližnjega ogleda se tvoja nutrina.
Željeli bismo da ove naše stranice posluže kao zrcalo onome tko ih lista. Pogledaj i otkrij koliko je veliko tvoje srce. Provest ćemo te kroz ustanove i upoznat ćeš dio djelatnosti našega Biskupijskoga Caritasa.

Gledaj i osluškuj otkucaje svoga srca:
U vrtiću „Sveti Josip“ čuju se radosni, veseli glasovi i poklici dječice dok ih njihove odgojiteljice – tete brižno i s ljubavlju poučavaju i odgajaju. Zar to nije divna zadaća biti suradnik roditelja u rastu i sazrijevanju njihova djeteta?
Svi smo na putu prema starosti. A neki tako malo imaju vremena za starije, zanemare ih ili posve napuste. Kada nastupi jesen života starici i starcu je potrebna čvrsta i zdrava ruka da pridigne njihovu bolesnu i naboranu ruku. Razgovor i utjeha blaži njihovu samoću, treba im ohrabrenje da ne skončaju u beznađu i očaju. Caritasove „Veronike“ svojom stručnom medicinskom i svakom drugom potrebnom skrbi doprinose da naše starice i starci svoju starost žive kako dolikuje dostojanstvu čovjeka.
Susret s odraslom hendikepiranom osobom, a pogotovo s djetetom s posebnim potrebama u Rehabilitacijskom centru „Sveta Obitelj“, potakne vjerojatno gotovo svakog čovjeka na razmišljanje. Tek tada shvatiš djelić onoga što je sv. Pavao napisao Korinćanima: „Što je slabo u očima svijeta, izabra Bog da posrami jake.“ (1Kor 1,27). Hendikepirani su uvijek poticaj na temeljit ispit savjesti: Sve mi je darovano! Vid, sluh, ruka, noga, svaki pokret, misao, osjećaj… Jesi li zahvalan Stvoritelju i Darovatelju za sve što imaš i što jesi? A tek kolika je ustrajnost i strpljivost potrebna onima što u radu provode dane u radionicama „Nazaret“ i „Emanuel“ pobjeđujući svoje motoričke i druge razne nedovoljno razvijene sposobnosti! Kako ti upotrebljavaš talente što ti ih je Bog dao?
Zar itko smije okrenuti glavu od žene preplašenog pogleda i lica modra od udaraca s uplakanim djetetom u naručju koja je pobjegla od muža nasilnika? To je njihova stvar, neću im se ja miješati u brak – obično tako zvuči jedan od razloga nemiješanja, odnosno svojevrsnog toleriranja nasilnog ponašanja nasilnika. Nasilje je uvijek i naš problem, pa i onda kada se događa unutar četiri zida obiteljskoga doma.
Pred vratima „Obiteljskog savjetovališta“ sjedi otac obitelji. Obolio je od PTSP-a. Čeka na razgovor, da ga netko sasluša, utješi, posavjetuje… Nakon njega je na razgovor došla djevojka koju već nekoliko mjeseci spopadaju suicidne misli. A onaj mladić, ovisnik, što je bio dvaput na razgovoru opet nije došao u dogovoreno vrijeme. I tako redom…
Ne kucaju potrebnici koji trebaju hrane, odjeće, lijekova … samo na vrata Caritasa, nego i na vrata tvoga srca. Mnogi su potrebni materijalne pomoći, ali ne samo nje, dapače još više im treba onoga što će im dušu okrijepiti.
To je ono što ovom web stranicom o djelovanju Biskupijskoga Caritasa želimo poručiti. Želimo ljude oduševiti i potaknuti na ljubav, na konkretnu djelotvornu ljubav kroz koju se očituje nutarnje bogatstvo, veličina srca, čovjekovo vele-dušje! Nakon što je ispričao prispodobu o milosrdnom Samarijancu Isus je zakonoznanca i sve koji su ga slušali potakao riječima: „Idi pa i ti čini tako!“ (Lk 10, 37).
Srce koje vidi, to je bio Isusov program. Vidjeti gdje je potrebna ljubav i u skladu s time djelovati. Međutim, nije samo riječ o isključivo materijalnoj pomoći. U igri je zapravo cijeli čovjek sa svim svojim potrebama duše i tijela. (usp. Benedikt XVI., Bog je ljubav, br. 31). Ako ti ove stranice budu nadahnuće i poticaj za još veći angažman u djelotvornoj ljubavi i solidarnosti prema bližnjima, onda su one sjeme koje je palo na dobro tlo i urodit će stostrukim rodom (usp. Mt 13,23).